Välivuosi kolkuttaa ja ahdistaa – miksi minä en päässyt, mutta muut pääsivät?

Valintatulosten julkaiseminen on otollista aikaa nuoren ihmisen ahdistukselle. On vaikea päästä yli pettymyksestä, joka tuntuu valtaavan mielen ja kaikki ajatukset. Ajattelepa kuitenkin tätä: hetki sitten uskoit itseesi, omiin kykyihisi ja unelmiisi. Jatka sitä, älä luovuta! Nyt saatat ajatella, että kaikki vaiva ja työ on ollut turhaa, mutta tässä hetkessä on muistettava, että mikään ei vähennä kerryttämääsi osaamista tai oppimiasi taitoja ollenkaan – ne ovat yhä siellä ja tulet hyötymään hakuprosessin kokemuksesta myöhemmin elämässäsi takuuvarmasti! 

Kerron sinulle erään salaisuuden. Kateuden tunteet ovat sallittuja. Saatat pohtia tällä hetkellä, onko väärin tuntea kateutta tai katkeruutta omia ystäviään kohtaan, jotka tulivat valituksi kouluun. Miksi en pysty tuntemaan puhdasta iloa ja onnea heidän puolestaan?

Siksi, koska se sattuu. Epäonnistuminen särkee meissä jotain perustavanlaatuista: uskoa itseemme ja omiin kykyihimme. Lisäksi pahimmillaan se kasvattaa meissä pelkoa ulkopuoliseksi jäämisestä. Emme voi sille mitään, mutta voimme antaa sille tilaa ja hyväksyä, että tässä hetkessä se on yhtä todellinen, kuin se ilo ja onnikin, mitä sisimmässäsi tunnet. Voimme uskoa ja luottaa siihen, että ajan myötä se helpottaa.

Lisäksi muistuttaisimme vielä siitä, että omissa kaveri- ja tuttavapiireissä saattaa helposti syntyä vaikutelma siitä, että ”kaikki muut pääsivät kouluun, paitsi minä”. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. On itse asiassa hieman valitettavaa, että suurin osa yhteishaussa hakeneista jää ilman koulupaikkaa ja heitä on peräti yli 60% kaikista hakijoista. Tämä tarkoittaa sitä, että sinä itse asiassa kuulut enemmistöön, etkä ole yksin!

Toivotamme paljon onnea opiskelupaikan vastaanottaneille ja vielä enemmän onnea niille, jotka ovat taistelleet täysillä tänä vuonna unelmien koulupaikkansa edestä ja jatkavat taistelua pettymyksestä huolimatta! 

PS. Muista, että voit hyödyntää välivuottasi opiskelemalla esimerkiksi avoimessa yliopistossa. Tampereen yliopiston avoimien opintojen tarjontaa löydät esimerkiksi täältä. Tai, voit lähteä vaikka au pairiksi Panamaan.

Terveisin,

Tampere ICT -tiimi